mobil-sidhuvud

Pirat eller pröjs?

Författare: Björn Rhodin
DataNova ServicePoint Styrfarten


Varför? Varför skall jag KÖPA en grej jag kan ladda ner gratis?

Ja förutom att du tar en produkt du faktiskt inte betalt för och således stjäl den så skall vi förklara för dig varför du skall köpa den.

Låt oss först dra en parallell.

Vi har en god vän som jobbar som hög chef på ett stort caféföretag. Kaffet är deras stora signum.
Frågan ställdes; Hur man kan med att ta 35-40kr för en kopp svart kaffe?. Hamburgekedjans kaffe för 10 spänn känns ju mer rimligt.
Han drar en djup suck och förklarar att förutom att deras kaffebönor är av högre kvalité så är det ca 500 personer involverade i den endaste koppen av kaffe och ingen av dom jobbar gratis. Många jobbar i det NÄRMSTE gratis men alla vill ha betalt för sitt arbete. Naturligtvis. Får man inte betalt så finns heller ingen drivkraft att skapa nytt, värdefullt, meningsfullt och spännande. Den finns inte. Ideellt arbete fungerar bara långt. Sen måste det in pengar. Det är mycket enkelt. Hela samhället fungerar så.


SEN kan man ha invändningar om priser osv. Jag är likadan.
Nu finns som tur är Spotify och vi har inte laddat ner en MP3a sen den kom. Men vi skulle aldrig i våra liv köpa en cd-skiva för 200kr. Aldrig. Då avstår vi hellre helt.

SÅ! För att programmen skall fortsätta att förbättras för DIN skull och för samhället skull så måste programutvecklingsföretagen få betalt.
Det är den ena stora anledningen. 


Den andra stora anledningen är att med piratkopierade program så kommer tillgängligheten till viktiga uppdateringar för att täppa till säkerhetshål och sk. Buggar (programfel i programmets barndom) att starkt försämras. OM programmet fungerar överhuvudtaget då vill säga. För det är inte alls säkert.

 

Enkelt sagt. Gör som du vill – Men var medveten om konsekvenserna av dina val.

 

Eder i Molnet.
Björn

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-