mobil-sidhuvud

Köp inte en ny dator – ge din gamla en nystart!

Av Wahid Raziullah

Det känns inte alls som längesedan du investerade i en ny dator. Och ändå har problemen långsamt börjat krypa sig fram, och en irriterande slöhet från datorns sida börjar bli mer och mer påtaglig.

Spring inte ut och köp första bästa dator än. Testa först våra tips för att optimera din dator på bästa möjliga sätt. Det finns faktiskt en del saker du kan göra själv för att göra din dator snabbare alldeles själv:


1. Storstädning
Precis som i hemmet, kan din dator behöva sig en storstädning ibland. Tag därför bort gamla filer på datorn som du använder, töm papperskorgen, rensa gamla internetfiler och kör en defragmentering på hårddisken (Kontrollpanelen / Administrationsverktyg). Gör även täta viruskontroller med ditt antivirusprogram


2. Optimering
Avinstallera program du inte använder. Trots att du inte använder dom ligger de och belastar datorn och förlänger uppstartstiden på din dator. Därefter prova det inbyggda programmet (Windows 7) som heter "Prestandainformation och verktyg". Här kan du enkelt stänga av funktioner som du inte använder och därmed utnyttja mer datorkraft till dina applikationer


3. Formatering
Om du fortfarande upplever att datorn är långsam efter att ha utfört stegen ovan, är den kanske dags att ta tjuren vid hornen och göra en helformatering av datorn. Detta kan du oftast göra själv om du har fått egna "Återställningsskivor" till din dator. Om du känner dig osäker, vänd dig gärna till en lokal ServicePoint så kan de hjälpa dig. (Du kan självklart få hjälp med detta på någon DataNova ServicePoint också)


4. Uppgradera minnet

Har man kommit till steg 4 och fortfarande inte fått den prestandan man är ute efter, så finns det en sista utväg innan man är tvungen att köpa en ny dator, och det är att uppgradera minnet i datorn. Detta gör att du får en hastighetsförbättring av hårdvaran i datorn och kommer på så sätt prestera bättre.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-