mobil-sidhuvud

Hej DataNova
Jag har råkat ut för ett virus som har tagit över mina filer. Det kommer ett meddelande om att jag ska betala in en summa pengar. Det finns ett räkneverk också som räknar ner, efter det kommer filerna vara borta för evigt. Vad är detta för något ? Aningen läskigt, varför har jag drabbats ?
Hälsningar : Förtvivlad

 
Hej!
Du har med all sannolikhet råkat ut för ett av de lite svårare virusen, något som vi i datavärlden kallar för “ransomware”. Som det låter, så är sanningen att kaparna faktiskt har just kapat dina filer, och låst dessa med en speciell krypteringsnyckel som bara de själva har lösenordet till. Detta är en av vår tids just nu största internet hot. Man kräver den drabbade på pengar för att denne skall återfå kontrollen på sina filer. Jag skall börja med att berätta att det tyvärr inte finns mycket man kan göra i dagsläget som tar bort detta virus och låser upp dina filer. Med stor sorg har vi i många fall fått råda våra kunder till att betala in summan pengarna till kapningssajten om man inte har säkerhetskopierat. Gör man det får man tillbaks sina filer , även om det inte känns som den allra bästa lösningen. Den allra första debuten som virus av denna gjorde var någonstans I slutet på 2013, och kallades CryptoLocker.  Till en början förstod man inte allvaret I detta och förstod inte hur man skulle handskas med problemet. Men efter en hel del fall kom man till slut fram till att detta var inget litet virus man hade att göra med, och att en organiserad brottslighet i den undre datorvärlden låg bakom.  Både datorer och mobilenheter drabbas. Efter det kom även TeslaCrypt som är av samma karaktär, och aninggen vanligare idag.

Till dig vill jag bara saga att om dina filer är dig kära, måste du just i detta fall betala dig loss från problemen, men jag skall samtidigt berätta om de 2 bästa knepen att skydda sig med mot framtida filkapningar:
 
1.     Skaffa ett bra antivirusprogram, och ett som man faktiskt betalar ett abbonemang för. Det finns en del gratisalternativ på marknaden, men faktum är att de som man betalar för har ett aktivare team bakom som hela tiden utvecklar programmet för att förinta alla de nyaste hoten – och de brukar vara snabbare på det än gratisföretagen. Jag rekommenderar ESET Antivirus.


2.     Gör en kontinuerlig backup! Detta är det absolut bästa tipset, till och med bättre än mitt första. Sitt aldrig i knäna på dessa bedragare , du kommer inte behöva vara rädd för att förlora dina filer, så länge du har ett bra system att göra säkerhetskopieringar på. Gör det på en extern hårddisk eller en molntjänst , men gör det, och gör det ofta!

Visa hela inlägget »

Träna på kontoret! Stå upp och jobba.
När du reser dig händer mycket på en gång. Kroppen väcks ur sitt viloläge, rörelserna mer än fördubblar din energiförbränning jämfört med om du sitter stilla. Undersökningar visar att personer som står 2,5 timmar mer än stillasittande personer bränner 350 kalorier mer per dag. Med den takten kan en normalviktig person tappa ungefär 1 kilo i månaden – 9000 kcal motsvarar ca 1 kilo kroppsfett.

Stå emot farlig sittsjuka.
Många stillasittande timmar i vardagen ökar risken för vanliga folksjukdomar. Risken ökar för att vi ska drabbas av övervikt, diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Som lök på laxen ökar långvarig stress risken för många av dessa sjukdomar. Men om du reser dig upp börjar kroppen åter producera de ämnen som rensar blodomloppet på blodfetter och blodsocker. Genom att stå upp rör du på dig oavbrutet, och hjärt- och kärlsjukdomar kan motverkas.

Kontakta oss gärna för att få veta mer om vilka ergonomiska lösningar vi erbjuder för den stående arbetsplatsen.

 

Visa hela inlägget »

Att få synen av blåljusen snurrandes i backspegeln är en syn som många av oss bilförare fått skåda någon gång i livet. Äran att få ett "snyggt" porträtt tagen av de stora kamerorna med de maffiga supernovablixtarna längs vägen är också en upplevelse som en del har fått äran att få känna vid.
Ja, att hålla sig på rätt sida om trafiklagen är viktigt, och när man av misstag ibland snubblar över på den andra sidan, ja då får man snällt lätta på plånboken och betala för att "försonas" med farbror polisen.

Enheten för databrott?
Men när detta kort sagt mindre behagliga möte nu även börjar inkräkta på din personliga dator, har nog polisen gått över gränsen och bör få kritik för den minst sagt fräcka attacken mot dig  (och din plånbok).
Men var inte alltför snabb nu, då vår kära vän i samhället inte har något alls med detta att göra. Enheten för databrott kommer inte att ta över din och dator och de kommer framförallt INTE be dig betala in pengar via Ukash, nej de kommer inte be dig betala några pengar alls

Bedragare ligger bakom Polisviruset
Detta är en BLUFF och du har råkat för för det så kallade polisviruset. Utformad på ett mycket trovärdigt sätt är det tyvärr så att det redan i genomsnitt har betalats ut över
50 000SEK till de bedragare som ligger bakom detta viruset.
Bli inte ett av offrena för detta rikstäckande virus , och lämna in din dator för att få detta åtgärdat. Vi har vid detta laget fått in väldigt många datorer med detta virus och kan nu påstå att vi är experter på borttagningen av dessa på ett effektivt sätt.

Ingen personlig attack mot dig
Det är ingen som har gjort någon personlig attack mot dig, utan du har bara råkat bli ett av offrena via internet som slumpmässigt har varit mottaglig för det här viruset.
Fråga oss gärna om virusskydd och vad som bäst skyddar din dator mot liknande fall i framtiden. Välkommen

Visa hela inlägget »

Många brukar få felet på sina bärbara datorer där de ser sin vanliga Windows eller MAC OS bakgrund på skärmen, men mycket svagt. Så svagt att det i vissa fall kan vara svårt att urskilja om datorn ens är på eller inte. Många brukar antingen betala en dyrare kostnad för att byta hela LCD:n på datorn, alternativ undvika att reparera datorn över huvudtaget och lämna den till tippen. Till er som har gjort detta eller är på väg att göra det vill vi säga STOPP! I många av fallen brukar den mindre reparation räcka, då vi byter lysröret i skärmen helt enkelt, och datorn blir som ny igen. Så inkom till oss om du misstänker att din dator har råkat ut för det här, felet kan vara mycket enklare att lösa än du tror / Team DataNova

Visa hela inlägget »

När sommaren börja göra sitt intåg på allvar är det bara glada miner överallt. Solstrålarna värmer äntligen och fågelkvittret ljuder som en ljuv sång för öronen.
Men om du inte är vaksam kan de värmande solstrålarna omvandlas till onödig kostnad till följd av en kokhet dator som vägrar starta, och det ljuva fågelkvittret till en gnisslande och tjutande processorfläkt istället.  I värmen kan man lätt glömma bort att datorn fortfarande är beroende av en normal rumstemperatur och att den olikt oss människor, mår sämre av att stå i solen.

Här är några tips som du kan ta del av för att slippa värmeproblemen, som är ett vanligt förekommande problem denna årstiden på DataNova ServicePoint.

1. Om du använder en bärbar dator, se då till att du inte lämnar datorn på något ställe dit solen normalt brukar komma då du inte är hemma. Det är ett av de vanligaste missarna man gör. Ställ gärna inte datorn nära något fönster alls.

2. Om du nödvändigtvis måste använda datorn i solen eller i ett varmt rum, se då till att ha utrustat dig med extra kylning i form av ex. en kylplatta. Dessa kan du hitta i vår webshop till de flesta storlekar på bärbara datorer.

 

3. Upplever du att datorn börjar låta mycket under användning i värmen, beror detta oftast på att fläktarna i den är programmerade att gå upp i varv då datorn når en högre temperatur. Detta är inte ett bra tecken, och vi rekommenderar att man inte använder datorn när den låter mycket, utan låter den svalna. Vid behov kan man även blåsa rent fläktarna med en luftspray , som du också finner i vår webshop.


För mer tips rörande hur du kan skydda din dator i sommar, tveka inte att besöka oss i någon av våra ServicePoints. Vi har öppet hela sommaren!
   

Visa hela inlägget »

Vi på DataNova är stolta över vår egen servicetekniker Oskar Rundgren som springer för oss på Göteborgsvarvet i år. Oskar är en löpare av i särklass och som med sin otroliga förmåga att springa barfota tar många med häpnad. För oss som jobbar med Oskar är detta en självklarhet och vi kan inte tänka oss Oskar med skor på (iallafall när han springer :-) Som längst har Oskar sprungit barfota i 10km.


Oskar har under sina år som löpare successivt förbättrat sina löptider på GöteborgsVarvet.
- År 2009 sprang Oskar på en tid av 02.45.28.
- År 2010 sprang han på en imponerande tid av 01.45.28.
- År 2011 förbättrade han sin tid till storartade 01.36.31
Samma år slår han till på Stockholm halvmaraton och smäller till med en tid på 1.30.08

I år satsar Oskar på en ännu bättre tid, och vi på DataNova stöttar vår kollega till 101%, och vet att som den kämpe han är kommer han att imponera ännu större i år.

Lycka till Oskar!


För er som vill ta det lite lugnare, men ändå tävla, har ni möjlighet att vinna vår exklusiva sponsor funktionströja i svart med DataNova tryck. Det enda du behöver göra är att Gilla och Dela  denna länk på din tidslinje i Facebook, så är du automatiskt med i utlottningen av denna tröja (finns i storlekarna S, M, L, XL, XXL)
Den lycklige vinnaren drar vi samma dag som loppet avslutas. Vinnaren presenteras på vår Facebook sida samtidigt som vi presenterar Oskars resultat

Lycka till!

 

Visa hela inlägget »

Tänk dig en programmeringskunnig utvecklare som sitter inpå de sena timmarna på dygnet varje dag, och utvecklar applikationer och program som gör skillnad för dig som användare. Tänk dig nu istället en samling likasinnade som under ett och samma tak kör ett programmeringsmaraton tills sent på kvällen, alla med målsättningen att slå varandra i en programmeringsutmaning.
Vi är därför mycket stolta över att få sponsra Windows Phone Hackathon den 4:e April på Stendahls Reklambyrå.
Det blir en kombination av after work, föreläsningar och hackathontävling för västsveriges alla mobilutvecklare. Efter några inledande föreläsningar av duktiga utvecklare som Mikael Börjesson blir det full fart i huset ända fram till 23:00 då den bästa appen skall koras.


Läsa gärna mer om eventet på här

 

Så är du utvecklare och vill vara med på detta spektakulära event med prisutdelningar och massor med roligt i våra "Goodie Bags"

 

För anmälan, klicka här!

 

Väl mött!

Visa hela inlägget »

Tack Tech Data och Microsoft för uppvaktningen, vi är mycket rörda över er uppskattning. Utan er hade det inte varit möjligt!

Visa hela inlägget »

Vi kan bara inte utesluta humorn på DataNova ServicePoint. Det är något som driver oss alla och det är en av orsakerna som gör att vi löser allas problem med ett leende. Det är också av den anledningen vi gärna vill dela med oss ett av de roligaste felen vi brukar få in som vi internt brukar kalla för "datorgraviditet"
Detta fenomenet inträffar ibland på Macbook Air av äldre modeller, och tittar man noggrant på bilden så ser man att datorn är aningen "uppsvälld" där även tangentbordet putar uppåt en bit. Detta felet beror på att batteriet i datorn har svällt upp, och kommer snart att upphöra att fungera. Datorn kan fungera som vanligt och man kanske inte ens upplever att det är något fel med datorn tills att man ser att det har börjat höja sig i mitten. Det är dock enormt viktigt att man "behandlar" detta felet snarast då just denna "graviditet" tyvärr inte kommer få ett lyckligt slut.

Givetvis åtgärdar vi detta problem enkelt med ett batteribyte på din Macbook Air bara, så det är inget att oroa sig över.

Visa hela inlägget »

Låt oss berätta om en kund och vän till oss.
Musiker. Spelar in mycket hemma. Spelar in och mixar i sovrummet. Sparar musiken och alla arbetsfiler på disk. På en extern usb-disk.
Utan backup...

Disken kraschar. USB-diskar gör det oftare mycket pga. att de faktiskt flyttas på. En hårddisk vill absolut ligga helt still.
Musik och inspelningar värda dryga 185 000 uppe i rök.
Trodde han.
Vi lyckades till slut ta ut all musik och en stor del av arbetsfilerna. En del av de filerna var så skadade att det inte gick att göra något åt men på det stora hela – en mycket lyckad räddningsaktion.
Musikern upptäckte att disken inte uppförde sig korrekt när datorn inte "hittade" enheten. Den lät inget speciellt alls utan disken blev helt plötsligt konstig. Började uppföra sig märkligt. Tack vare att han slog ihop två och två och bröt strömmen lyckades vi rädda mycket av hans värdefulla arbete.

Med en anpassad backuplösning hemma hade han aldrig fått uppleva detta scenario, att musiken kanske var borta för alltid. Med en backuplösning hade han fått köpa ny extern hårddisk och fört över musiken ifrån backupkopian. Och då hade besväret varit hans största problem.
Och besvär kan man leva med.

 

Visa hela inlägget »