mobil-sidhuvud

Gisslandraman - nu i din dator!

Hej DataNova
Jag har råkat ut för ett virus som har tagit över mina filer. Det kommer ett meddelande om att jag ska betala in en summa pengar. Det finns ett räkneverk också som räknar ner, efter det kommer filerna vara borta för evigt. Vad är detta för något ? Aningen läskigt, varför har jag drabbats ?
Hälsningar : Förtvivlad

 
Hej!
Du har med all sannolikhet råkat ut för ett av de lite svårare virusen, något som vi i datavärlden kallar för “ransomware”. Som det låter, så är sanningen att kaparna faktiskt har just kapat dina filer, och låst dessa med en speciell krypteringsnyckel som bara de själva har lösenordet till. Detta är en av vår tids just nu största internet hot. Man kräver den drabbade på pengar för att denne skall återfå kontrollen på sina filer. Jag skall börja med att berätta att det tyvärr inte finns mycket man kan göra i dagsläget som tar bort detta virus och låser upp dina filer. Med stor sorg har vi i många fall fått råda våra kunder till att betala in summan pengarna till kapningssajten om man inte har säkerhetskopierat. Gör man det får man tillbaks sina filer , även om det inte känns som den allra bästa lösningen. Den allra första debuten som virus av denna gjorde var någonstans I slutet på 2013, och kallades CryptoLocker.  Till en början förstod man inte allvaret I detta och förstod inte hur man skulle handskas med problemet. Men efter en hel del fall kom man till slut fram till att detta var inget litet virus man hade att göra med, och att en organiserad brottslighet i den undre datorvärlden låg bakom.  Både datorer och mobilenheter drabbas. Efter det kom även TeslaCrypt som är av samma karaktär, och aninggen vanligare idag.

Till dig vill jag bara saga att om dina filer är dig kära, måste du just i detta fall betala dig loss från problemen, men jag skall samtidigt berätta om de 2 bästa knepen att skydda sig med mot framtida filkapningar:
 
1.     Skaffa ett bra antivirusprogram, och ett som man faktiskt betalar ett abbonemang för. Det finns en del gratisalternativ på marknaden, men faktum är att de som man betalar för har ett aktivare team bakom som hela tiden utvecklar programmet för att förinta alla de nyaste hoten – och de brukar vara snabbare på det än gratisföretagen. Jag rekommenderar ESET Antivirus.


2.     Gör en kontinuerlig backup! Detta är det absolut bästa tipset, till och med bättre än mitt första. Sitt aldrig i knäna på dessa bedragare , du kommer inte behöva vara rädd för att förlora dina filer, så länge du har ett bra system att göra säkerhetskopieringar på. Gör det på en extern hårddisk eller en molntjänst , men gör det, och gör det ofta!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-