mobil-sidhuvud

Virus?

Vi får en hel del frågor om virus nere på Servicepointen på Eriksberg.

Vad är ett datorvirus? Vad är det för skillnad på dom olika? Vad gör dom ”snälla”? Vad gör dom riktigt ”elaka”?

Vi tänkte i den här blogartikeln bena ut en del begrepp och förhoppningsvis skingra lite dimma.

Enkelt förklarat är ett virus ett litet program som lever på ett större program. Lite som parasiter i djurlivet. Väl bundet till det större programmet förökar viruset sig i och ibland muterar det till och med till nya arter av virus. Dock är det vissa kriterier som skall vara uppfyllda för att viruset skall både kunna få fäste och sedan reproducera sig, men för en vanlig användare på hemmaplan är dessa kriterier allt som ofta uppfyllda för viruset.

Så! Hur får man in det här eländet i datorn då?
Jo, det absolut vanligaste sättet är att du får ett e-mail med nått som verkar roligt att klicka på. Kan vara en skojig film, en powerpointpresentation, en rolig bild eller nått annat som får dig till att bli nyfiken och klicka på. I och med klicket har du gett viruset tillåtelse att installera sig på datorn och du har blivit virusinfekterad. OM du inte har ett väl uppdaterat antivirus, men det kommer vi till lite längre ner i texten.
Fler vanliga sätt är att surfa in på websidor med aktiva hot. Klicka på fel ruta i ett pop-up-fönster kan få ödestigna konsekvenser, så det gäller att läsa vad som står innan man klickar.
Virustillverkarna är dessutom intelligenta så till vida att de ofta försöker efterlikna Windows egna utseende och rutor vilket gör det svårt att särskilja om en farliga ruta hoppar upp som ser likadan ut som den gör i Windows.

Hur skyddar jag mig? Går det alls?
Jo, det går. Det finns bra och kompletta Antivirus / Säkerhetspaket att tillgå idag. Dom allra flesta virus stoppar virusangrepp även om du aktivt klickar

Snabba listan över vad du skall kolla efter i ett antivirus:

 

1.       Hur mycket kraft tar den ifrån din dator? Det finns Antivirus idag som tar mycket stor procent av datorns arbetskapacitet vilket gör datorn seg och tråkig. Ett tips är att kolla med oss eller googla runt lite på dom olika tillverkarna.

 

2.       Ingår det AntiSpyware/AntiAdware i paketet? Ett ”Spyware” är en form av virus som spionerar på dig, läser av dina koder, kollar vilka hemsidor och liknande du besöker.  Ett ”AdWare” är enkelt utryckt ett reklamvirus. Du får upp massa reklamfönster du inte bett om.

 

3.       Ingår det brandvägg? En korrekt brandvägg skyddar mot hot utifrån. Med en brandvägg blir det svårare för personer att ta sig in på din dator och förstöra eller stjäla.

 

Men om jag har Mac - då kan jag väl inte få virus?
Jo - det kan du. Det finns elaka virus för mac också och du behöver definitvt ha ett antivirus även i en sådan dator.

Nedan är en engelsk film ifrån Youtube där man demonstrerar hur svagt Mac´s egna virusskydd är och hur lätt hänt det är att bli infekterad.

 

Klick här för att komma till filmen >>>

 

Vill ni veta mer om hur er dator kan fungera bättre och skyddas bättre?
Kom ner till ServicePoint Eriksberg och fråga oss!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-