mobil-sidhuvud

IDE, PATA, SATA, SSD ? Låt oss reda ut detta

Varför finns så många olika typer av hårddiskar?  Vad skiljer de tekniska begreppen åt? DataNova ServicePoint reder ut några begrepp som kortfattat beskriver de olika hårddiskarnas funktioner samt förenklar de tekniska begreppen.

 

De vanligast förekommande hårddiskarna som finns ute på marknaden idag är S-ATA hårddiskar och SSD hårddiskar.

 

S-ATA – Serial ATA
När dessa hårddiskar lanserades i början på 2003 var de till skillnad från sina föregångare , IDE Hårddiskarna, mindre resurskrävande och  dessutom var de tekniska möjligheterna med att öka cacheminnet (ett minne i hårddisken) på dessa hårddiskarna större.

Dessutom slapp man bekymret med att behöva bygla hårddiskarna som primära eller sekundära hårddiskar. Revolutionen var dessvärre inte större än så. Utöver de ovan nämnda fördelarna var S-ATA diskarna inget som direkt överraskade marknaden, men standarden sattes till S-ATA.
Den riktigt revolutionerande skillnaden kom när dagens nya SSD gränssnitt lanserades på datamarknaden

 

SSD – Solid State Drive

Detta nya gränsnitt inom hårddiskar har tagit IT marknaden med storm, och fler och fler har börjat att uppgradera sina datorer med SSD diskar. Detta av den enkla anledningen att de är effektivare än sin föregångare, S-ATA disken.

Några av fördelarna med en SSD Hårddisk är:
Stöttåligheten:
Eftersom en SSD hårddisk egentligen är ett flashminne, har den inte heller några rörliga delar som S-ATA diskarna. Detta gör dessa till ett utmärkt val till bl a bärbara datorer, då risken för att hårddisken skall krascha pga. stötar är mindre och dessutom är risken att bli av med viktig data minimerad.
Tystheten:
Då hårddiskarna alltid har innehållit skivor har de inte alltid varit helt tysta, ljudnivåerna har framgångsrikt minskats hela tiden, men inte helt. SSD hårddiskarna har löst detta problemet också återigen tack vare avsaknaden av skivor vilket gör dessa nästintill helt ljudfria

Strömsnåla:
Dagens IT samhälle strävar hela tiden efter att göra hårdvarorna mer miljömedvetna och mindre resurskrävande. SSD diskarna välkomnas i miljöer som skall göras mindre resurskrävande då de är mycket strömsnålare än de mekaniska diskarna

Hastigheten:
Tekniken tillåter att man kan uppnå mycket snabba hastigheter (100-120MB/s för den tekniskt intresserade), vilket är betydligt mer är vad som tidigare har kunnat uppnås av vanliga diskar.

Men det är inte bara gröna skogar, visst finns det nackdelar med SSD standarden.
Den största idag är att det dyra förhållandevis till S-ATA och sina storlekar. Många experter förutspår deras prisnedgång, men det går inte att säga säkert när denna prisnedgång kan ske.
En annan nackdel är att SSD diskar med nuvarande teknik han ha en förhållandevis sämre livslängd än de mekaniska diskarna.
Är du nyfiken på vad mer för som kan vara värt att veta för dig eller ditt företag? Tveka då inte att besöka din närmaste DataNova ServicePoint. Vi finns på Spadegatan 19 i Angered och nyöppnade DataNova ServicePoint på Styrfarten 9 . Där kan du även lämna in din dator om den är i behov av service. Här repareras allt från bärbara och stationära datorer samt att du även kan beställa hemservice, då en tekniker kommer hem till dig och hjälper dig t. ex med att koppla ihop dina datorer till ett fungerande nätverk.
Kontaktuppgifter:
DataNova ServicePoint
Styrfarten 9
417 65 Göteborg
www.datanova.se
Tel: 031 780 21 40
alt. 031 330 99 00
 


 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-